Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Південному міжрегіональному управління ДПС по роботі з великими платниками податків відповіли на актуальні питання щодо дії нових кодів згідно з УКТ ЗЕД

опубліковано 10 лютого 2023 о 11:55

У Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків постійно проводяться консультації та заходи у різних форматах для надання роз’яснень платникам податків щодо нюансів застосування податкового законодавства. 

Зокрема, днями фахівцями податкового адміністрування підприємств промислового та продовольчого виробництва було надано відповіді та практичні рекомендації з питань дії нових кодів згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, запроваджені Законом України від 19.10.2022 року №2697-ІХ «Про Митний тариф України».

Так, фахівці звернули увагу,що порядок зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній за операцією з його постачання не залежить від дати виготовлення такого товару.

Починаючи з 01.01.2023, при здійсненні операцій з постачання товарів на митній території України, графа 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної має заповнюватися з урахуванням таких особливостей:

•    у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України до 31.12.2022 (включно), у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року), що був вказаний у митній декларації, оформленій при його ввезенні на митну територію України або у податковій накладній, отриманій від постачальника при придбанні такого товару;

•    у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України, починаючи з 01.01.2023, у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2022 року), що визначений у митному тарифі України, встановленому Законом №2697.

Нагадаємо, що великі платники податків можуть звертатися до податкових координаторів з нагальних питань. Дізнатися хто ваш координатор можна за посиланням у банері «Контакти координаторів», або за посиланням https://tax.gov.ua/data/files/269816.pdf.

Також в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи, які є допомогою бізнесу у вирішенні проблемних питань. Крім того, отримати роз’яснення можна, звернувшись на «гарячі лінії», які працюють в кожному регіоні, а також до Контакт-центру ДПС за тел.: 0-800-501-007.