Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Великий бізнес вже зареєстрував 110 ПРРО

, опубліковано 10 листопада 2022 о 11:03

Великі компанії, які перебувають на обліку у Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків, протягом 2021 року та 10 місяців 2022 року зареєстрували 110 програмних реєстраторів розрахункових операцій.

ПРРО переважно реєструють представники галузі оптової та роздрібної торгівлі.

«Це зручна та економічно вигідна альтернатива класичним касовим апаратам», - зазначають в управлінні.

Переваги ПРРО :

  • безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО) забезпечує функціонал, що відповідає вимогам Закону про РРО. Безкоштовне рішення фіскалізації (ПРРО) після проведеного у липні 2020 року тестування з 01.08.2021 запроваджене у промислову експлуатацію;
  • можна встановити на будь-який гаджет, що підтримує операційну систему Windows чи Android і має підключення до мережі Internet  і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;
  • передбачає виключно онлайн реєстрацію ПРРО в контролюючому органі;
  • передбачає онлайн передачу (отримання) даних до/від фіскального серверу контролюючого органу;
  • за запитом користувача передбачає автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу;
  • передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів;
  • дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом календарного місяця), надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline.
  • Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.
  • Платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.
  • Зменшено вдвічі штрафну санкцію за торгівлю необлікованим товаром – з подвійної вартості до суми, на яку виявлено необлікований товар за цінами реалізації.
  • Здійснення попереднього програмування РРО/ПРРО та створення номенклатури товарів у фіскальній пам’яті реєстраторів не вимагається. Зазначення назви, ціни та кількості товарів (послуг) допускається в момент їх продажу.

Також скасовано всі штрафи за несуттєві (формальні) порушення порядку застосування РРО/ПРРО (невідповідність сум, не здійснення записів, не підклеювання чеків до КОРО).

Ціни через запровадження РРО/ПРРО не зростуть

ДПС надає своє програмне рішення платникам податків безкоштовно. Технічна підтримка програмного рішення ДПС здійснюється в межах встановленого фінансування. Витрати користувачів безкоштовного ПРРО на технічну підтримку, супроводження, оновлення версій програмного забезпечення ПРРО від ДПС не передбачаються.

Крім того, ДПС веде реєстр програмних реєстраторів розрахункових операцій (реєстр ПРРО).

ПРРО може використовуватись у будь-якій сфері крім діяльності, пов’язаної з реалізацією пального на АЗС. Таке обмеження встановлене Законом про РРО.

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (реєстр РРО) містить в собі близько 100 моделей різних РРО, які дозволені до первинної реєстрації в органах ДПС та в повній мірі спроможні забезпечити будь-які потреби всіх суб’єктів господарювання, пов’язаних з процесами фіскалізації розрахунків.

 

Нагадаємо, що до 31 грудня 2022 року ДПС, відповідно до законодавчих вимог, інформує всі категорії суб’єктів господарювання, які будуть зобов’язані з 01.01.2022 року застосовувати РРО / ПРРО при продажу товарів та послуг.

З 1 січня 2022 року суб’єктам господарювання надаються якісні податкові консультації стосовно змін у порядку застосування РРО/ПРРО відповідно нових норм законодавства, прийнятих Верховною Радою України у 2020 році.

З 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються:

- платниками єдиного податку І групи;

- платниками, які не здійснюють розрахункових операцій.

З 1 січня 2022 року використання РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп.