Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Строки подання та розгляду скарги контролюючим органом про сплату недоїмки з ЄСВ, нарахування пені та накладення штрафу

, опубліковано 19 липня 2021 о 11:44

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що згідно з абзацом п’ятим частини четвертої ст. 25 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу платник єдиного внеску узгоджує її з контролюючим органом шляхом оскарження вимоги про сплату ЄВ в адміністративному або судовому порядку.

Відповідно, скарга на вимогу про сплату недоїмки зі сплати ЄВ та на рішення про нарахування пені та накладання штрафу подається до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником ЄВ вимоги про сплату ЄВ, з повідомленням про це контролюючого органу, який прийняв вимогу про сплату ЄВ (абзац шостий частини четвертої ст. 25 Закону № 2464).

Крім того, зазначимо, що контролюючий орган, який розглядає скаргу платника ЄВ, зобов’язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 20 календарних днів з дня отримання скарги на адресу платника ЄВ поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу може прийняти рішення про подовження строку розгляду скарги платника ЄВ понад встановлений строк, але не більше 60 календарних днів, та письмово повідомити про це платника ЄВ до закінчення 20-денного строку. Якщо вмотивоване рішення за скаргою платнику ЄВ не надсилається протягом 20-денного строку або протягом строку, подовженого за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкового органу, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника ЄВ з дня, наступного за останнім днем закінчення строків (абзац сьомий частини четвертої ст. 25 Закону № 2464).

Процедуру подання та розгляду контролюючими органами скарг визначено Порядком розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2015 № 1124 із змінами та доповненнями.

Також слід зазначити, що відповідно до п. 52 прим. 8 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ). тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України (далі – КМУ) на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ.

З першого календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), перебіг строків, які зупинялися відповідно до п. 52 прим. 8 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.