Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відрахування частини чистого прибутку (доходу) підприємствами, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів

, опубліковано 11 листопада 2021 о 17:34

Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року №138 (далі – Порядок).

Згідно з п. 2 Порядку № 138 частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Абзацом другим п. 49.19 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що для платників частини чистого прибутку (доходу) податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку складається наростаючим підсумком та подається до контролюючих органів разом з фінансовою звітністю у строки, передбачені п. п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ (крім платників, визначених п. п. 49.18.7 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року №718 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» (далі – Постанова №718) частково змінено абзац перший п. 1 Порядку №138, а саме встановлено, що частина чистого прибутку (доходу), що відраховується державними лісогосподарськими, лісозахисними, іншими підприємствами, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, до державного бюджету, визначається у розмірі 50 відс. за умови спрямування ними 30 відс. чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів. Використання 30 відс. чистого прибутку (доходу) підлягає щорічному державному фінансовому аудиту.

Постанова №718 набрала чинності 20.07.2021 та діє до 31.12.2024.

Враховуючи те, що Постанова №718 набрала чинності 20.07.2021, то за підсумками фінансово-господарської діяльності за ІІІ квартал 2021 року здійснюється вперше відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету державними лісогосподарськими, лісозахисними, іншими підприємствами, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів у розмірі 50 відс., за умови спрямування ними 30 відс. чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

При цьому, перерахунок частини чистого прибутку за І квартал та півріччя 2021 року у зв’язку з набранням чинності Постанови №718 не здійснюється.

Форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 4 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку» (далі – Розрахунок).

У Розрахунку за звітний період – три квартали 2021 року, з метою правильного застосування відрахувань частини чистого прибутку (доходу) у розмірі 50 відс., державні лісогосподарські, лісозахисники, інші підприємства, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, зокрема, відображають:

у рядку 01 та відповідно у рядку 06 зазначається обсяг чистого прибутку (доходу) за три квартали 2021 року;

у рядку 10 зазначається базовий норматив відрахування 50 відсотків;

у рядках 11 та 13 показники обчислюються та заповнюються з у рахуванням цього базового нормативу;

у рядку 12 відображається сума частини чистого прибутку (доходу), задекларована у рядку 11 Розрахунку за підсумками півріччя 2021 року (що обчислювалась за нормативом 80 відсотків);

у рядку 18 необхідно зазначити суму збільшення податкового зобов’язання, яка обраховується як різниця між сумою частини чистого прибутку (доходу) за півріччя 2021 року, обрахованою за нормативом 80 відс. та сумою, обрахованою за нормативом 50 відс. за такий же звітний (податковий) період.

Щодо заповнення Розрахунку за підсумками 2021 року, зокрема:

у рядку 01 та відповідно у рядку 06 зазначається обсяг чистого прибутку (доходу) за 2021 рік;

у рядках 10, 11, 13 відображаються показники з урахуванням базового нормативу відрахування 50 відсотків;

у рядку 12 відображається сума частини чистого прибутку (доходу), нарахована за попередній звітний період поточного року, що дорівнює підсумку показників рядків 11 та 18 Розрахунку за три квартали 2021 року;

у рядку 18 (який заповнюється наростаючим підсумком) зазначається сума збільшення податкового зобов’язання, що обраховується як різниця між сумою частини чистого прибутку (доходу) за півріччя 2021 року, обчисленою за нормативом 80 відс. та сумою, обчисленою за нормативом 50 відс. за такий же звітний (податковий) період.

До Розрахунку необхідно подати доповнення та пояснення, складені у довільній формі щодо обрахунку суми частини чистого прибутку (доходу), а також інформацію щодо спрямування такими платниками 30 відс. чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів. Про що зазначається у полі «Наявність доповнення» Розрахунку. При цьому відповідно до п. 46.4 ст. 46 ПКУ платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.

При не дотриманні платником умов Постанови №718 щодо спрямування 30 відс. чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів, то для обчислення частини чистого прибутку (доходу), що відраховується до бюджету, застосовується норматив відрахування у розмірі 80 відсотків.