Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бліц-інтерв’ю начальника Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Володимира Коломійця

, опубліковано 16 листопада 2021 о 16:52

На обліку у Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків нараховується 163 підприємства з 11 областей країни. Серед них - найбільші компанії агропромислового комплексу національного та транснаціонального масштабу, підприємства промислового виробництва, транспорту та зв’язку, постачання електроенергії, галузі будівництва, оптової та роздрібної торгівлі.

За словами очільника податкового відомства Володимира Коломійця, в управлінні співпрацюють з платниками у тісній взаємодії. Намагаються своєчасно надати необхідну консультативну допомогу майже у режимі 24/7.

«Робота з великим бізнесом це - й велика відповідальність, адже від своєчасної сплати податків від невеликої кількості великих платників залежить істотна частка надходжень до бюджету. Тому вчасно надана допомога, роз’яснення є вкрай важливими у нашій роботі поряд з адмініструванням податків», - зазначив керівник.

На деякі з найбільш поширених запитань платників податків відповів начальник Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Володимир Коломієць у нашому інтерв’ю.

 

Якими критеріями визначається великий платник податків (ВПП)?

Відповідно до п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 розд. I Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями великий платник податків – юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, крім митних платежів, за такий самий період перевищує еквівалент 1,5 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період.

 

В який термін великий платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП та не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, подає заяву за ф. 1-ОПП та до якого контролюючого органу?

Платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків та не включений на наступний календарний рік до Реєстру великих платників податків, до початку нового календарного року подає заяву за формою № 1-ОПП до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням.

Слід зазначити, що підпунктом 2 п. 10.22 розд. Х Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами і доповненнями, визначено, що дані про взяття на облік платника податків, якого не включено до Реєстру ВПП та відомості щодо якого містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, передаються до ЄДР у день взяття на облік у контролюючому органі за новим місцем обліку із зазначенням дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків взято на облік.

Контролюючий орган, що здійснює супроводження великих платників податків за попереднім місцем обліку платника податків, не включеного до Реєстру ВПП, здійснює передачу облікової справи платника податків до контролюючого органу за новим місцем обліку у 10-денний строк з дня взяття на облік за новим місцем обліку.

 

Чи необхідно платнику податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, переводитись до іншого контролюючого органу у разі зміни протягом звітного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративно-територіальної одиниці?

Зняття з обліку/взяття на облік ВПП проводиться за заявою за ф. № 1-ОПП відповідно до загальних процедур, визначених Порядком № 911.

У разі зміни місцезнаходження ВПП, пов’язаного із зміною адміністративно-територіальної одиниці:

-         до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року) не змінюється основне місце обліку такого платника і платник перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП;

-         якщо до початку нового бюджетного періоду стосовно платника податків прийнято рішення про припинення, основне місце обліку платника не змінюється, процедури переведення припиняються та платник продовжує перебувати на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП;

-         з початку нового бюджетного періоду та у разі включення до Реєстру ВПП на такий період, платник може самостійно прийняти рішення щодо зміни свого основного місця обліку та перевестись на облік до іншого контролюючого органу, що здійснює супроводження ВПП, шляхом подання заяви за ф. № 1-ОПП;

-         з початку нового бюджетного періоду та у разі не включення до Реєстру ВПП на такий період змінюється основне місце обліку та платник переводиться на обслуговування до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням шляхом подання заяви за ф. № 1-ОПП або на підставі рішення ДПС про зміну основного місця обліку платника.

 

Яким чином перераховується військовий збір ВПП після його переведення на облік за новим місцем обліку?

Статтею 29 БКУ визначено перелік доходів, що включаються до складу доходів Державного бюджету України.

До доходів Державного бюджету України включаються доходи бюджету, за винятком тих, що згідно зі ст.ст. 64, 64 прим. 1, 66, 69 прим. 1 та 71 БКУ закріплені за місцевими бюджетами (п. 1 ст. 29 БКУ).

Військовий збір, що сплачується (перераховується) згідно з п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ належить до доходів загального фонду Державного бюджету України (п.п. 1 прим. 2 п. 2 ст. БКУ).

Водночас, оскільки військовий збір в повній мірі зараховується до державного бюджету, а окремі норми п. 168.4 ст. 168 ПКУ регламентують порядок перерахування податку до місцевого бюджету, то дані норми для військового збору не можуть бути застосовані.

Таким чином, великий платник податків після взяття на облік за новим місцем обліку перераховує військовий збір до державного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на відповідні рахунки, відкриті в органах Державного казначейства України для міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків.

 

Куди сплачувати за ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним великому платникові податків?

Сплата за ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним суб’єктами господарювання, які перебувають на обліку в міжрегіональних управліннях ДПС по роботі з ВПП здійснюється до місцевих бюджетів адміністративно-територіальної одиниці за місцем здійснення діяльності (розташування об’єктів) на рахунки територіальних органів ДПС. У разі, якщо таке місце здійснення діяльності розташоване на території у межах населеного пункту за місцезнаходженням такого Міжрегіонального управління, сплата за ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним здійснюється на рахунки такого Міжрегіонального управління.

Сплата за ліцензію на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним суб’єктами господарювання, які перебувають на обліку в Міжрегіональних управліннях здійснюється до місцевого бюджету на рахунки Міжрегіональних управлінь (за основним місцем реєстрації суб’єкта господарювання).

 

Куди ВПП подавати податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Після включення платника податків до Реєстру та взяття його на облік у відповідному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків за основним місцем обліку, об’єкти нерухомості, які розташовані поза межами адміністративно-територіальних одиниць, що обслуговуються міжрегіональним управлінням ДПС, обліковуються відповідно до вимог п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 ПКУ за їх місцезнаходженням, і таке місцезнаходження згідно з Порядком № 1588 вважається неосновним. Декларація за такі об’єкти нерухомості подається до відповідних Головних управлінь ДПС в областях, м. Києві за їх місцезнаходженням.

Декларація за об’єкти нерухомості, що розташовані в межах адміністративно-територіальних одиниць, що обслуговуються міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків, подається до такого міжрегіонального управління.