Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 1525: Чи може особа-нерезидент сплатити зобов’язання з ПДВ за той звітний період, у якому вже мала бути зареєстрована платником, але з певних причин не зареєструвалася?

, опубліковано 10 січня 2022 о 13:54

З 01 січня 2022 року набирають чинності норми ст. 208 прим. 1 Податкового кодексу України. Цією статтею ПКУ було доповнено згідно із Законом України від 3 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон № 1525).

Податковим кодексом України не передбачена можливість сплатити ПДВ особою-нерезидентом, яка постачає електронні послуги фізичним особам, за той звітний період, у якому вона вже мала бути зареєстрована платником, але з певних причин не зробила цього.

Здійснення особою-нерезидентом операцій з постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, без реєстрації такої особи-нерезидента як платника ПДВ, тягне за собою накладення штрафу на таку особу-нерезидента.

Величина штрафу становить 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. З 1 січня 2022 року мінімальна заробітна плата – 6 500 грн, а 30 розмірів мінімальної заробітної плати – 195 000 грн.