Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи має право платник податків зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної після закінчення строку давності, який припадає на період дії карантину?

, опубліковано 31 січня 2022 о 13:40

У Податковому кодексі України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями строки давності та їх застосування визначено ст. 102 ПКУ. Перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ, п. 52 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ зупинено на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків, встановлених п. 201.10 ст. 201 ПКУ. У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції згідно з ПКУ.

Абзацом другим п. 192.1 ст. 192 ПКУ встановлено, що розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої складений такий розрахунок коригування. При цьому ПКУ не встановлено залежність зазначеного терміну реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування від строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ.

Таким чином, термін, протягом якого розрахунок коригування може бути зареєстрований в ЄРПН, складає 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої такий розрахунок коригування складений, незалежно від строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ.

Отже, платник податків не має право зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної після сплину 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої складений такий розрахунок коригування, у тому числі якщо такий строк припадає на період дії карантину.