Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок формування Реєстру великих платників податків

, опубліковано 18 лютого 2022 о 14:03

Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2021 № 650 внесено зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків.

Так, заяву за формою N 1-ОПП (основне місце обліку) до територіального органу ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків на наступний календарний рік тепер потрібно подавати не пізніше 1 грудня (раніше - не пізніше 15 листопада) поточного року.

Також Порядок формування Реєстру ВПП доповнено новим розділом IV "Переведення платників податків, які не включені до Реєстру ВПП".

Платник податків, який не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік та перебуває на обліку у територіальному органі ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, переводиться на облік до територіального органу за своїм місцезнаходженням з початку нового податкового періоду (календарного року), крім випадків, коли:

  • стосовно платника податків прийнято рішення про припинення;
  • платник податків має перспективи досягнення критеріїв великого платника податків у разі зростання показників економічної діяльності підприємства (такі платники податків можуть обліковуватись у територіальному органі ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків, не більше одного календарного року).

Взяття на облік/зняття з обліку за основним місцем обліку такого платника здійснюється на підставі заяви за формою N 1-ОПП, поданої платником до територіального органу за його місцезнаходженням.

Міжрегіональні управління  ДПС по роботі з ВПП аналізують переліки платників податків, які не включені до Реєстру ВПП на наступний календарний рік та перебувають на обліку в територіальних органах ДПС, що здійснюють податкове супроводження великих платників податків, та до 27 листопада поточного року подають до структурного підрозділу ДПС, за яким закріплено функцію супроводження Реєстру ВПП, засобами електронного зв'язку обґрунтовані пропозиції щодо платників податків, які можуть обліковуватися в МУ ДПС по роботі з ВПП або зобов'язані перейти на облік до територіальних органів за своїм місцезнаходженням з початку нового податкового періоду (календарного року).

Структурний підрозділ ДПС, за яким закріплено функцію супроводження Реєстру ВПП, розглядає надані пропозиції та формує перелік платників, які самостійно не подали заяви за формою N 1-ОПП.

Перелік таких платників до 15 грудня поточного року, затверджується Головою (заступником Голови або уповноваженою особою) ДПС та до 18 грудня доводиться до МУ ДПС по роботі з ВПП, ГУ ДПС в областях, м. Києві.

МУ ДПС по роботі з ВПП, ГУ ДПС в областях, м. Києві на підставі заяв за формою N 1-ОПП або затвердженого переліку підприємств забезпечують взяття на облік / зняття з обліку платників податків у відповідних територіальних органах з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр ВПП, про що МУ ДПС по роботі з ВПП інформують платників податків.