Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податку на прибуток підприємств

, опубліковано 06 квітня 2022 о 11:08

У Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з ВПП розповіли, чи подається додаток ПП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо в І кварталі звітного року платник податку користувався пільгою у зв’язку з перенесенням від’ємного значення попереднього року, а у наступних звітних періодах (у тому числі за рік) об’єкт оподаткування з податку на прибуток має від’ємне значення або дорівнює нулю (без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року) та/або наявності позитивного значення.

Відповідно до п.п. 16.1.6 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями платник податків зобов’язаний подавати контролюючим органам інформацію, відомості про суми коштів, не сплачених до бюджету в зв’язку з отриманням податкових пільг (суми отриманих пільг) та напрями їх використання (щодо умовних податкових пільг – пільг, що надаються за умови використання коштів, вивільнених у суб’єкта господарювання внаслідок надання пільги, у визначеному державою порядку).

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233.

Суб’єкти господарювання, що не сплачують податок на прибуток підприємств у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг, які відображаються у додатку ПП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями.

Згідно з п. 137.4 ст. 137 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому Декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, крім особливостей, визначених підпунктами 137.4.1 – 137.4.3 п. 137.4 ст. 137 ПКУ.

Відповідно до п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника (крім великих платників податків) минулих податкових (звітних) років.

Великі платники податків зменшують фінансовий результат до оподаткування на частину суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років до повного його погашення у такому порядку.

Великі платники податків мають право зменшувати фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду (прибуток, збиток або нульове значення) не більше ніж на 50 відс. непогашеної суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років.

Сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, не погашена позитивним значенням об’єкта оподаткування податкового (звітного) року, зменшує фінансовий результат до оподаткування (прибуток, збиток або нульове значення) майбутніх податкових (звітних) періодів у розмірі не більше 50 відс. такої непогашеної суми до її повного погашення.

Якщо непогашена сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років становить не більше 10 відс. позитивного значення об’єкта оподаткування податкового (звітного) періоду, обрахованого відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ без урахування непогашеного від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, така сума від’ємного значення зменшує фінансовий результат до оподаткування цього податкового (звітного) періоду в повному обсязі.

Положення п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ застосовуються з урахуванням пп. 3 та 4 прим. 2 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Отже, в додатку ПП до Декларації відображається сума податку на прибуток підприємств, яку платник податку не сплатив у зв’язку із застосуванням податкової пільги, передбаченої п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ. При цьому розрахунок пільги з податку на прибуток здійснюється на підставі показників Декларації, яка заповнюється наростаючим підсумком з початку року, зокрема, показника у рядку 3.2.4 додатка РІ до Декларації.

Платник податків, який в І кварталі звітного року користувався пільгою, передбаченою п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ, та подавав додаток ПП до Декларації, у разі визначення в наступних звітних періодах (у тому числі за рік) від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток або об’єкта оподаткування, який дорівнює нулю (без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року), не визначає таку пільгу та не подає додаток ПП до Декларації за умови відсутності інших пільг з податку на прибуток.