Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Взяття на облік відокремленого підрозділу нерезидента. Хто та до якого контролюючого органу подає заяву за ф. № 1-ОПН для реєстрації або внесення змін в облікові дані відокремленого підрозділу нерезидента, якщо нерезидент вже перебуває на обліку?

, опубліковано 13 травня 2022 о 10:36

Відповідно до ст. 15 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи.

Пунктом 63.2 ст. 63 ПКУ встановлено, що взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах підлягають всі платники податків.

Також п. 64.5 ст. 64 ПКУ визначено, що у разі акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва, одночасно із взяттям на облік нерезидента здійснюється взяття на облік відокремленого підрозділу такого нерезидента.

Згідно з п. 64.2 ст. 64 ПКУ взяття на облік відокремлених підрозділів нерезидентів, які не включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр), здійснюється у день отримання відповідної заяви, яку платник податків зобов’язаний подати у десятиденний строк після державної реєстрації (легалізації, акредитації).

Порядок обліку платників податків і зборів затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588, із змінами та доповненнями.

Відокремлений підрозділ нерезидента, у тому числі постійне представництво нерезидента, для взяття на облік подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням заяву нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) за формою № 1-ОПН. Разом із Заявою за ф. № 1-ОПН подаються копії документів, визначені п. 4.2 розд. IV Порядку № 1588.

Як визначено пп. 66.3 - 66.5 ст. 66 ПКУ, у разі виникнення змін у облікових даних або внесення змін до документів, що подавались для взяття на облік згідно з Порядком № 1588, до контролюючого органу за основним місцем обліку відокремленим підрозділом нерезидента або постійним представництвом нерезидента, подається заява за ф. № 1-ОПН з позначкою «Перереєстрація/зміни», «Зміна місцезнаходження, пов’язана із зміною контролюючого органу, території територіальної громади або ДПІ обслуговування» та уточнені документи.

Після взяття на облік або внесення змін до облікових даних, відокремленому підрозділу нерезидента або постійному представництву нерезидента не пізніше наступного робочого дня з дня взяття на облік/внесення змін надсилається (видається) довідка про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за формою № 34-ОПП (п. 64.3 ст. 63 ПКУ, п. 3.1 1 розд. III, п. 9.4 розд. IX Порядку № 1588).

Згідно із ст. 19 ПКУ платник податків веде справи, пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Представник платника податків користується правами, встановленими ПКУ для платників податків.

Отже, подати заяву за ф. № 1-ОПН та/або отримати довідку за формою № 34-ОПП щодо відокремленого підрозділу нерезидента можуть керівник або особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, дані про яких зазначені в розд. VII, VIII заяви за ф. № 1- ОПН такого відокремленого підрозділу, а також інший його представник (з підтвердженням повноважень).