Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості заповнення декларації акцизного податку виробником алкогольних напоїв

, опубліковано 19 липня 2022 о 09:04

Яким чином заповнюється Додаток 3 та Розділ А декларації акцизного податку виробником алкогольних напоїв, якщо спирт для виготовлення продукції було отримано по векселю, а реалізація готової продукції відбувалась на експорт (в т.ч. магазинам безмитної торгівлі) та чи необхідно при цьому заповнювати Додаток 4 до декларації?

 

Згідно з п. 225.1 ст. 225 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями суб’єкт господарювання зобов’язаний сплатити податок або подати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов’язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

У разі експорту (вивезення) підакцизних товарів (продукції) за межі митної території України сума податку для погашення податкового векселя визначається з урахуванням обсягів відвантаженої на експорт продукції згідно з належно оформленою митною декларацією (п.225.6 ст. 225 ПКУ).

Форма декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями.

Згідно з п. 2 розд. І Порядку № 14 Декларацію складають та подають особи, визначені ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями як платники акцизного податку.

Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше відображаються у розд. А «Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше» Декларації, для заповнення якого використовуються дані, зокрема, з Додатка 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (стаття 225 розділу VI Кодексу)»  до Декларації.

Порядок заповнення розд. А Декларації встановлено п. 3 розд. IV Порядку № 14, зокрема, сума акцизного податку за виданими податковими векселями, що підлягають погашенню у звітному (податковому) періоді зазначається в рядку А 1.1 розд. А Декларації та переноситься з графи 16 Додатка 3 до Декларації.

Пунктом 7 розд. V Порядку № 14 визначено порядок заповнення Додатка 3 до Декларації, зокрема, у графі 10 Додатка 3 вказується сума акцизного податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого у ст. 225 розд. VI ПКУ, термін оплати яких настав у звітному періоді (або фактично погашених у звітному місяці).

При цьому, у графі 13 Додатка 3 до Декларації вказується сума акцизного податку, нарахована з експортних операцій, з реалізації безпосередньо вітчизняними виробниками алкогольних напоїв магазинам безмитної торгівлі, на яку зменшується сума акцизного податку, зазначена у векселі або попередньо сплачена грошовими коштами, у разі підтвердження таких операцій належно оформленими митними деклараціями. Сума акцизного податку зазначена у графі 13 Додатка 3 зменшує суму податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету, яка зазначається у графі 16 Додатка 3 до Декларації.

Згідно з п. 213.2 ст. 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України належать до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню. Відповідно до норм Порядку № 14 у Додатку 4 «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою» (далі – Додаток 4) до Декларації відображаються лише операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування чи оподатковуються за нульовою ставкою, операції з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню не відображаються в Додатку 4 Декларації. Однак, якщо платник податків вважає, що форма Декларації збільшує або зменшує його податкові зобов’язання всупереч нормам ПКУ такий платник має право подати разом з Декларацією Додаток 10 «Зразок доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу» та відобразити в ньому операції які не підлягають оподаткуванню у довільній формі за реквізитами Додатка 4.

Разом з цим, зазначаємо, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.