Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно подавати декларації акцизного податку СГ, які здійснюють виробництво/імпорт/продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та мають ліцензію на оптову/роздрібну торгівлю такими рідинами?

, опубліковано 19 липня 2022 о 09:08

Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями рідини, що використовуються в електронних сигаретах відносяться до підакцизних товарів.

Згідно п. 212.1 ст. 212 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є:

особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

особа – виробник та/або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка здійснює їх реалізацію для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою, визначеною п.п. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.

Відповідно до п.п. 14.1.106 п. 14.1 ст. 14 ПКУ максимальні роздрібні ціни  – ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію з урахуванням усіх видів податків (зборів). Акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до МРЦ.

МРЦ на підакцизні товари (продукцію) встановлюються для тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виробниками або імпортерами товарів (продукції) шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому ПКУ.

До 01.01.2022 МРЦ встановлювалися лише на тютюнові вироби, на які була встановлена адвалорна ставка акцизного податку – сигарети з фільтром, сигарети без фільтра (цигарки) та сигарили, з 01.01.2022 – на всі види тютюнових виробів, тютюн, промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Якщо до 01 січня 2022 року податковий обов’язок декларувати максимальні роздрібні ціни стосувався лише сигарет з фільтром та без фільтру, то з набуттям чинності Закону № 1914, цей податковий обов’язок розповсюджується на усі тютюнові вироби, а також на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, з урахуванням якої визначається податкове зобов’язання у декларації акцизного податку.

З 01 травня 2022 року набули чинності норми Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» стосовно перенесення реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, для виробників та імпортерів тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах базою оподаткування акцизним податком є, зокрема, вартість за максимальними роздрібними цінами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку(п.п. 214.1.5 п. 214.1 ст. 214 ПКУ).

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

При цьому платники, визначені п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2 прим.1 ст. 49 ПКУ).

Форма декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями .

Оскільки з 01 травня 2022 року виробники та імпортери є платниками 5 відс. акцизного податку з роздрібної торгівлі рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені починаючи з 01 січня 2022 року (з моменту установлення МРЦ виробником або імпортером) рекомендується виробникам та імпортерам, які подають декларацію акцизного податку за основним місцем обліку, при заповненні та поданні в електронному вигляді такої декларації за діючою формою (до внесення до відповідних змін до форми декларації):

у розділі Д Декларації акцизного податку в рядку Д1.1 вказувати «1111111111» – умовний код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ та суму акцизного податку;

у додатку 6 до Декларації вказувати «1111111111» – умовний код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ та заповнювати рядок «1.4» щодо обчислення суми податкового зобов’язання з рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що підлягає сплаті до бюджету (грн.) та рядок «Усього»;

у додатку 10 до Декларації розшифрувати дані наведені у додатку 6 до Декларації, а саме відобразити окремими рядками за кожною власною назвою та встановлених максимальних роздрібних цін:

«Власна назва товару з додатковою інформацією щодо характеристик (у разі наявності)» зазначається перелік підакцизних товарів за власною назвою із зазначенням вмісту продукції (ваги нетто, обсягу) в одиниці товару, які реалізуються виробниками та/або імпортерами у роздрібній торгівлі або суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами;

«МРЦ з урахуванням акцизного податку та ПДВ» зазначаються максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари в гривнях, задекларовані виробником/імпортером в установленому порядку, з урахуванням акцизного податку та податку на додану вартість, без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів;

«Кількість реалізованого товару» зазначається за кожною власною назвою кількість у штуках рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на які встановлено максимальні роздрібні ціни, реалізованих виробниками та/або імпортерами суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами та/або через місця роздрібної торгівлі.

Слід вказати, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей відповідно до п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Отже суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво/імпорт/продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та мають ліцензію на оптову/роздрібну торгівлю такими рідинами зобов’язані подавати декларацію акцизного податку, як особа, яка здійснює:

виробництво та/або імпорт;

яка є платником 5 відс. акцизного податку з роздрібної торгівлі рідин, що використовуються в електронних сигаретах, починаючи зі звітного періоду травня 2022 року.