Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У який термін здійснюється взяття на облік ЮО або ФОП у контролюючих органах за основним місцем обліку, у зв’язку зі зміною їх місцезнаходження (місця проживання) з тимчасово окупованої території України на іншу територію України?

, опубліковано 07 вересня 2022 о 11:15

Відповідно до пункту 2 статті 13 Закону України від 15 квітня №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий тимчасово окупованій території України» (далі - Закон № 1207) здійснення господарської діяльності юридичними фізичними особами - підприємцями та фізичними особами, які незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після змій податкової адреси на іншу територію України.
     Згідно з пунктом 66.3 статті 66 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, внаслідок якої змінюється адміністративно - територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому на обліку платник податків (далі - адміністративний район), а також у разі зміни адреси платника податків, контролюючими органами за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника.
     Підставою для зняття з обліку платника податків в одному контролюючому органі і взяття на облік в іншому є надходження хоча б до одного з цих органів даних, що свідчать про належну державну реєстрацію таких змін органами державної реєстрації.
     Порядок взяття на облік/зняття з обліку платника податків визначений нормами розділу X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі - Порядок № 1588).
     Пунктом 10.5 розділу X Порядку № 1588 визначено, що у разі отримання з Єдиного державного реєстру даних про зміну місцезнаходження податків, пов’язану зі зміною контролюючого органу, контролюючий якому платник податків перебуває за основним місцем обліку, вносить Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб та Єдиного державного реєстру відомості із зазначенням: дати внесення до відомчого реєстру, дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платник податків перебуває на обліку, та терміну, до якого платник податків перебуває на обліку у контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням, що відповідає даті спливу одного місяця після отримання зазначеним контролюючим органом даних про зміну місцезнаходження платника податків.
     Пунктом 5 наказу Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1127 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі - Наказ № 1127) визначено, що у разі зміни місцезнаходження / місця проживання платників податків з території проведення антитерористичної операції або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на територію в областях або місті Києві і отримання контролюючими органами відомостей державного реєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків облік таких платників податків і зборів здійснюється з урахуванням такого: контролюючі органи в областях та місті Києві за новим місцезнаходженням / місцем проживання платників податків здійснюють обробку відомостей із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР), а також взяття на облік платників податків за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з державного реєстру.
     Статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, особливий правовий режим на цій території, особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб визначено Законом № 1207. Перелік тимчасово окупованих територій на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, відповідно до п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення», визначається Кабінетом Міністрів України. Станом на поточну дату зазначений перелік ще не затверджений.
     До затвердження такого переліку взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у контролюючих органах у зв’язку зі зміною місцезнаходження із зазначених територій, здійснюється за правилами, визначеними п. 5 Наказу № 1127 щодо територій Донецької та Луганської області, затверджених Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування» та АР Крим.