Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наталя Гулакова: «Одноразове (спеціальне) декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування»

, опубліковано 13 жовтня 2022 о 10:13

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року та триватиме, у зв’язку із внесенням змін Законом України від 15.08.2022 № 2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України», до 1 березня 2023 року.

На тлі військової агресії з боку Російської Федерації по відношенню до нашої суверенної та демократичної держави актуальним залишається проведення роз’яснювальної кампанії щодо застосування норм податкового законодавства в частині одноразового добровільного декларування у зв’язку з великою кількістю запитань. На деякі з них відповіла в.о. начальника Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Наталя Гулакова.

Що таке «податкова амністія»?

Перш за все хочу звернути увагу, що у Південному міжрегіональному управлінні перебувають на обліку великі компанії – деякі з найбільших роботодавців країни, які забезпечують робочим місцями тисячі працівників (фізичних осіб). Тож, вочевидь, надавати консультативну допомогу та роз’яснення з питань спеціального добровільного декларування для великого бізнесу також є актуальним.

Отже, одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що мали місце до 1 січня 2021 року, що підлягали в момент їх нарахування оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, протягом будь-якого з податкових періодів.

Іншими словами, громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном.

«Податкова амністія» - це право на цивілізовану легалізацію активів, які були приховані від оподаткування. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин тощо.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування.

Хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням?

Скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування чи на момент нарахування доходів, за рахунок яких були отримані об'єкти декларування (нерухомість, валютні цінності тощо), і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

Разом з тим декларантами не можуть бути:

-     особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

-     особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, зокрема державні службовці;

-     особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом і виключно в електронній формі.

Як розраховується збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування - це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Активи, з яких не були сплачені податки, декларуються за ставками 5 % (загальна ставка), 9 % (для закордонних активів), 2,5 % (для активів у вигляді облігацій внутрішніх державних позик). Також можуть бути застосовані альтернативні ставки 6 %, 11,5 %, 3 % відповідно, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами.

Сплата збору здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку:

першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової декларації;

другого платежу - до 1 травня 2024 року; третього платежу - до 1 травня 2025 року.

Яким чином та за якими реквізитами бюджетного рахунку сплатити суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Після отримання від платника «Звітної»/«Звітної нової»/ «Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації  в Електронний кабінет платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування за відповідною територією із зазначенням згенерованого QR-коду за кодом платежу 11011100.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкриватиметься мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати Збору.

У разі якщо платником була змінена адреса відповідно до «Нової звітної» або «Уточнюючої» Декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми збору.

В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.

Які санкції передбачені за несплату або сплату не в повному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, зазначеної у декларації, у встановлений строк, одноразова (спеціальна) добровільна декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються державні гарантії та звільнення від відповідальності.

 

Наприкінці в. о. начальника Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Наталя Гулакова наголосила, що подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування активів, з яких не були сплачені податки.

«Більшість громадян сьогодні готові пройти процедуру одноразового добровільного декларування, щоб інтегруватися у сучасну систему відносин між бізнесом, суспільством та державою. Зазначу, що підтримка суспільством податкової амністії – це підтримка економіки держави у складний час та є значущим кроком на шляху до нової ефективної податкової політики», - додала очільниця.

 

Довідково: Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через Електронний кабінет. До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній або іноземній валютах на спеціальному рахунку, що може бути відкритий в банках України. Детальніше з порядком одноразового (спеціального) добровільного декларування можна ознайомитися тут.