Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ТОП-5 запитань щодо особливостей переходу платників на спрощену систему оподаткування

, опубліковано 03 листопада 2022 о 09:49

1. Чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок третьої групи за ставкою 2%)?

Суб’єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу, на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

2. Якщо ні, то чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2% подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки у суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу відсутні об’єкти оподаткування податком на додану вартість та з врахуванням пунктів 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) і 49.2 розділу ІІ Кодексу у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартістьз операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

 3. Чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2%, складати ПН/РК?

Платники ПДВ позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування до них за операціями, що здійснені в період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

4. Як платник ПДВ може дізнатися чи обрав його постачальник або покупець єдиний податок за ставкою2%?

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2 відсотків доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На офіційному вебпорталі ДПС за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua реалізована можливість щодо перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку за ставкою 2 відсотків доходу.

5. Якщо покупець обрав єдиний податок за ставкою 2%, то яким чином має бути складена ПН (як на НЕплатника)?

Платник ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг на покупців - платників єдиного податку за ставкою 2%, складає податкові накладні «на неплатника ПДВ», оскільки реєстрація платником ПДВ таких покупців буде призупинена.

 Більше запитань та відповідей на вебпорталі ДПС.