Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому

, опубліковано 08 листопада 2022 о 11:08

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що ДПС у своєму Інформаційному листі № 5 роз’яснила окремі особливості оподаткування податком на прибуток, ПДВ та ПДФО операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому, що встановлюються Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» від 20.09.2022 р. № 2600-IX (далі – Закон № 2600). Норми Закону № 2600 набрали чинності 10.10.2022 р.

Основною метою Закону № 2600 є:

  • забезпечення полегшення доступу населення до нового житла;
  • зменшення податкового навантаження;
  • створення прозорих умов для інвестування, пов’язаного з нерухомістю, шляхом зміни порядку оподаткування операцій, пов’язаних зі створенням і постачанням житлової нерухомості.

Законом, зокрема передбачено:

звільнення від сплати ПДФО операцій із продажу житла та інших об’єктів будівництва, у т. ч. незавершених, якщо майнове право на них зареєстровано на користь покупця та за них сплачено хоча б частково. ПДФО сплачуватиметься з різниці між сумами купівлі та продажу;

запровадження касового методу (ПДВ нараховується лише за наявності джерела для його сплати) для визначення податкових зобов'язань з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об’єкта житлової нерухомості, в т. ч. замовниками та девелоперами будівництва;

включення до переліку операцій з «першого постачання житла» також операції з купівлі-продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості.

Що таке неподільний житловий об’єкт незавершеного будівництва?

Статтею 1 Закону № 2518 визначено, що неподільним об’єктом незавершеного будівництва (далі - НОНБ) є об’єкт нерухомого майна, який буде споруджено в майбутньому (будівля, споруда), щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт та який не прийнято в експлуатацію, за умови, що у складі такого об’єкта відсутні майбутні об’єкти нерухомості.

Так, НОНБ відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000 поділяються на:

-         неподільні житлові об’єкти незавершеного будівництва (об’єкти, які відповідно до класифікатора відносяться до житлових будівель);

-         неподільні нежитлові об’єкти незавершеного будівництва (об’єкти, які відповідно до класифікатора відносяться до нежитлових будівель та інженерних споруд).

Що розуміється під об’єктом нерухомого майна, який буде споруджений в майбутньому?

Майбутній об’єкт нерухомості – передбачена проектною документацією на будівництво складова частина подільного об’єкта незавершеного будівництва, яка після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта стане самостійним об’єктом нерухомого майна (квартира, гаражний бокс, інше житлове або нежитлове приміщення, машиномісце тощо).

Майбутні об’єкти нерухомості поділяються на (п. 6 ст. 1 Закону № 2518):

-         майбутні об’єкти житлової нерухомості (квартира, інше житлове приміщення тощо);

-         майбутні об’єкти нежитлової нерухомості (гаражний бокс, інше нежитлове приміщення, машиномісце тощо).

З якої дати починають діяти норми, визначені Законом № 2600?

Закон № 2600 набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом № 2518. Закон № 2518 набрав чинності 10.10.2022 р., а відтак норми, визначені Законом № 2600, починають діяти, починаючи з 10.10.2022 р.