Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За якою формою СГ, який був у 2022 році платником ЄП четвертої групи та у 2023 році буде платником податку на прибуток, звітує по МПЗ за 2022 рік, якщо податкову декларацію з податку на прибуток підприємств ...

опубліковано 24 лютого 2023 о 09:30

За якою формою СГ, який був у 2022 році платником ЄП четвертої групи та у 2023 році буде платником податку на прибуток, звітує по МПЗ за 2022 рік, якщо податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2022 рік не подає, а на 2023 рік не буде подавати податкову декларацію платника ЄП четвертої групи?

Мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ (п.п. 14.1.114 прим. 2 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України). 

Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.

Норми ПКУ не містять положення щодо звільнення суб’єктів господарювання від обов’язку визначення мінімального податкового зобов’язання у зв’язку з втратою (самостійною відмовою) статусу платника єдиного податку четвертої групи.

Таким чином у платника податків виникає обов’язок подати уточнюючу податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи за 2022 рік з розрахунком мінімального податкового зобов’язання.

Відповідні роз’яснення розміщені 17.02.2023 на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Прес-центр/Новини/ Питання-відповіді щодо особливостей визначення мінімального податкового зобов’язання (питання 2) (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/655500.html).