Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За який період у рядках 01 та 02 річної декларації з податку на прибуток підприємств відображається дохід та фінансовий результат платника податку у разі переходу в середині звітного періоду (кварталу, року) з загальної системи оподаткування на ЄП ...

, опубліковано 02 березня 2023 о 10:33

За який період у рядках 01 та 02 річної декларації з податку на прибуток підприємств відображається дохід та фінансовий результат платника податку у разі переходу в середині звітного періоду (кварталу, року) з загальної системи оподаткування на ЄП за ставкою 2 відс., а потім до кінця року знову повернувся на загальну систему оподаткування?

Відповідно до п. 137.4 ст. 137 Податкового кодексу України податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Враховуючи положення п. 46.2 ст. 46 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною Податковою декларацією з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) є додатком до Декларації та її невід’ємною частиною.

Згідно з п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року № 419 зі змінами та доповненнями визначено, що платники податку на прибуток у визначених законом випадках подають податковим органам у порядку, передбаченому ПКУ для подання податкової декларації, проміжну (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) та річну фінансову звітність.

Форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями.

Підпунктом 9.12 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено особливості оподаткування податком на прибуток підприємств платників податку, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку третьої групи.

Згідно з п.п. 9.6 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, дорівнює календарному місяцю.

Відповідно до абзаців шостого та сьомого п.п. 9.12 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ платник, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 відс., у разі відновлення ним у цьому ж році сплати податку на прибуток підприємств складає та подає податкову декларацію з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком з початку такого календарного року. При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2 відс. не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, зазначеного у п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ, з урахуванням положень підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну.

Обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств для цілей застосування п.п. 39.2.1.7 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39, п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 та п. 137.5 ст. 137 ПКУ обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2 відсотки.

Таким чином платник податку, який перейшов в середині звітного періоду (кварталу, року) з загальної системи оподаткування на єдиний податок за ставкою 2 відс., а потім до кінця року знову повернувся на загальну систему оподаткування, відображає у річній Декларації з податку на прибуток підприємств:

у рядку 01 – річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) відповідно до правил бухгалтерського обліку (включаючи період перебування на єдиному податку за ставкою 2 відсотки);

у рядку 02 – фінансовий результат до оподаткування, визначений відповідно до правил бухгалтерського обліку, за період перебування такого платника на загальній системі оподаткування.