Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок отримання довідки-підтвердження статусу податкового резидента України за будь-який минулий рік

, опубліковано 20 березня 2023 о 10:07

Південне міжрегіональне управління ДПС  по роботі з великими платниками податків інформує, що будь-який платник – юридична особа, фізична особа-підприємець, фізична особа може отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України у контролюючому органі за місцезнаходженням (для юридичної особи) та місцем проживання (для фізичної особи) протягом 10-ти робочих днів з моменту подання заяви такою особою за умови, що така особа є резидентом України, отримує доходи за межами України та підпадає під дію міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.

Відповідно до роз'яснення ДПС, платник податків може отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів за будь-який минулий рік. 

Надання Довідки-підтвердження статусу податкового резидента України здійснюється безоплатно на підставі Заяви про підтвердження резидентського статусу для уникнення подвійного оподаткування платника податків за формою, наведеною у додатку до Порядку № 248 (п. 2 Порядку).

Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання Заяви на отримання Довідки платниками податків – фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання подаються до будь-якого контролюючого органу.

Заяву може бути подано засобами електронного зв'язку в електронній формі.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету.

При заповненні розділу 1 Заяви платник податків зазначає відповідний рік, за який він бажає отримати Довідку для уникнення подвійного оподаткування між Україною і відповідною іноземною державою.

Порядком та формою Заяви не передбачено обмежень щодо року за який контролюючим органом може бути надана Довідка.