Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Практичні аспекти застосування норм і положень Закону України № 3219 – спільний вебінар ДПС та Європейської Бізнес Асоціації

опубліковано 31 серпня 2023 о 09:01

ДПС продовжує серію зустрічей з представниками бізнес-асоціацій щодо розʼяснення основних норм та положень Закону України № 3219, якими внесено низку змін до Податкового кодексу та частково повернуто податкову систему на довоєнний період.

Під час спільного вебінару ДПС та Європейської Бізнес Асоціації спікери розʼяснили практичні аспекти застосування закону та відповіли на питання, які найчастіше виникають у платників.

Представники ДПС пояснили порядок повторного переходу юридичних осіб, які до 1 серпня 2023 року були платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки 2 %, на спрощену систему оподаткування до кінця 2023 року, правильність визначення доходу платника єдиного податку ІІІ групи.

Акцентовано увагу на особливостях оподаткування податком на прибуток підприємств, повʼязаних з переходом зі спрощеної системи 2 % на загальну, зокрема, оподаткування «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування.

Розʼяснено також зміни до положень Податкового кодексу, якими відновлено права та обовʼязки платників податку на додану вартість, які переходять із спрощеної системи на загальну систему оподаткування, особливості погашення податкових векселів з акцизного податку з урахуванням відновлення з 1 серпня 2023 року перебігу строків, визначених Податковим кодексом, скасування тимчасового порядку відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів тощо.

Зазначалося і про зміни у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, пов’язані з прийняттям Закону № 3219, застосування РРО та ПРРО,  зняття обмежень на проведення перевірок.

Учасники заходу, зокрема, відзначили ефективність проведених вебінарів, що сприяють обізнаності платників у питаннях податкового законодавства, практиці його реалізації. ДПС і надалі братиме участь у заходах, які допоможуть платникам зорієнтуватися в податкових змінах та уникнути помилок при виконанні податкових зобов’язань.  

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.