Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Узагальнююча податкова консультація про нюанси застосування звільнення від ПДВ операцій з будівництва доступного житла за державні кошти

, опубліковано 16 серпня 2024 о 10:05

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу на те, що наказом Міністерства фінансів України від 09.08.2024 №397 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість, встановленого пунктом 197.15 статті 197 Податкового кодексу України".

Роз'яснення стосується звільнення від ПДВ операцій з будівництва доступного житла за державні кошти.

Узагальнююча податкова консультація, зокрема, дає тлумачення формулюванням «будівництво житла», яке включає нове будівництво, реконструкцію, реставрацію та капремонт. 

Також у документі надано відповідь на низку запитань, зокрема:

  • Чи належать до поняття «житло» житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості?
  • Чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції генерального підрядника (платника податку на додану вартість) з постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з нового будівництва житла, реконструкції житла, реставрації житла та капітального ремонту житла, якщо оплата таких робіт відбувається за рахунок державних коштів?
  • Чи підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 197.15 статті 197 розділу V ПКУ роботи, виконані субпідрядниками за договорами, укладеними з генпідрядниками, щодо виконання окремих робіт при будівництві доступного житла та житла, що будується за державні кошти?