Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Південного міжрегіонального управління відповіли на деякі питання застосування норм Закону №1115-ІХ

, опубліковано 16 квітня 2021 о 15:52

Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" було внесено низку змін.

На деякі питання застосування норм Закону №1115-ІХ відповіли фахівці управління податкового адміністрування підприємств агропромислового комплексу під час зустрічі у форматі відеоконференцзв’язку з представником одного з підприємств-сільськогосподарників, яких координують у відповідному підрозділі Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

До яких операцій, відповідно до Закону № 1115, застосовується ставка ПДВ у розмірі 14 відс. ?

- постачання товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), як виготовлених на митній території України, так і ввезених на митну територію України;

- ввезення товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), на митну територію України (крім операцій із ввезення на митну територію України товарів, визначених у пункті 197.18 статті 197 Кодексу).

Операції з вивезення товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115) за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою.

Кодифікація товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) складена та систематизована на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів. Перелік таких кодів затверджено Законом України від 04 червня 2020 року № 674-ІХ Митнии тариф України" (далі - Закон № 674).

При цьому ставка ПДВ у розмірі 14 відс. до операцій з постачання більшості видів сільськогосподарської продукції застосовується в цілому до

усієї продукції, включеної до відповідної групи кодів УКТ ЗЕД.

 Чи є винятки щодо застосування нової ставки ПДВ?

Ставка ПДВ у розмірі 14 відс. не застосовується до операцій з постачання всієї групи в цілому, а лише до окремої підгрупи товарів:

-       із товарів, які належать до групи 0104 кодів УКТ ЗЕД, ставка ПДВ у розмірі 14 відс. застосовується тільки до операцій з постачання товарів, які належать до підгрупи кодів 0104 10 УКТ ЗЕД.

-       із товарів, які належать до групи кодів 1204 УКТ ЗЕД, ставка ПДВ у розмірі 14 відс. застосовується тільки до операцій з постачання товарів, які належать до підгрупи кодів 1204 00 УКТ ЗЕД.

-       із товарів, які належать до групи кодів 1206 УКТ ЗЕД, ставка ПДВ у розмірі 14 відс. застосовується тільки до операцій з постачання товарів, які належать до підгрупи кодів 1206 00 УКТ ЗЕД.

-       із товарів, які належать до групи кодів 1212 УКТ ЗЕД, ставка ПДВ у розмірі 14 відс. застосовується тільки до операцій з постачання товарів, які належать до підгрупи кодів 1212 91 УКТ ЗЕД;

Крім того, ставка ПДВ у розмірі 14 відс. до операцій з постачання товарів, які належать до групи 0401 кодів УКТ ЗЕД, ставка ПДВ у розмірі 14 відс. застосовується тільки у частині здійснення операцій з постачання молока незбираного.

Застосування ставки ПДВ у розмірі 14 відс. до операцій з постачання послуг Кодексом не передбачено.

 

Який порядок нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та їх коригування?

 Правила нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та їх коригування, а також складання податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних та їх реєстрації в ЄРПН встановлено статтями 187, 192 та 201 Кодексу.

Пунктами 201.1 та 201.10 статті 201 Кодексу визначено, що під час здійснення операцій з постачання товарів на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Кодексом термін.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової

накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі якщо перша подія при постачанні товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), операції з постачання яких з 01 березня 2021 року підлягатимуть оподаткуванню за ставкою ПДВ у розмірі 14 відс., відбулася до вказаної дати, то перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється.

У разі якщо за операціями з постачання товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), здійсненими до 01 березня 2021 року, поставлених товарів або у зв’язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, то коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ у розмірі 20 відсотків.

Отже, якщо, починаючи з 01 березня 2021 року, відбувається повернення авансового платежу або товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону № 1115), зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати у сторону зменшення або в межах попередньої суми, то у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, платнику ПДВ (постачальнику) треба зазначити ставку ПДВ, вказану у податковій накладній, що коригується (20 відсотків).