Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як заповнюються рядки 02.7 та 02.8 розд. ІІ додатка 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до податкової декларації платника ЄП третьої групи на період дії воєнного...

опубліковано 21 лютого 2023 о 13:34

Як заповнюються рядки 02.7 та 02.8 розд. ІІ додатка 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до податкової декларації платника ЄП третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні?

Статтею 297 прим. 1 Податкового кодексу України передбачені особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, що зобов’язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників єдиного податку, подають звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімальне податкове зобов’язання (абзац третій п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 № 124.

Додаток 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до Декларації подається платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відс. доходу – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, у яких виникає обов’язок подавати Додаток 1 у складі Декларації за грудень поточного року за податковий (звітний) рік (п. 297 прим. 1.1 ст. 297 прим.1 ПКУ, примітка 1 до Додатка 1).

Показники розд. ІІ Додатка 1 до Декларації заповнюються в гривнях з двома десятковими знаками з урахуванням приміток до рядків, в яких, зокрема, зазначається:

у рядку 02.7 «ПДФО з доходів за договорами оренди» та у рядку 02.8 «військовий збір з доходів за договорами оренди» – ПДФО та військовий збір з доходів фізичних осіб за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь (пп. 297 прим. 1.3 та 297 прим. 1.4 ст. 297 прим. 1 ПКУ) (примітка 12).